Kinderen Fiep Westendorpschool eisen speelplek

Leerlingen van de Brede School Fiep Westendorp in Amsterdam nemen 2 oktober de straat voor hun school in bezit. Het is een actie in het kader van het Kinderboekenweekthema Lekker Eigenwijs. De school is nu vrijwel onzichtbaar vanaf de weg, waardoor auto’s te hard rijden. ‘Er leren en spelen hier elke dag bijna 400 kinderen, maar aan de buurt is dat niet te zien. Ze zijn ons gewoon … vergeten’, zeggen de kinderen van de leerlingenraad die de actie coördineren.

Met spandoeken in de stijl van de tekeningen van illustrator Fiep Westendorp (1916-2004) willen de kinderen de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst duidelijk maken dat ze niet alleen de auto’s zat zijn, maar ook dat de gemeente niets doet aan het kindvriendelijk maken van de buurt. De leerlingenraad heeft zich laten inspireren door Pluk van de Petteflet, een van de door Westendorp getekende karakters die het park de Torteltuin uit handen houdt van de bomenkappers.

Speelplekken onder druk
Buiten spelen in de stad staat in heel Nederland onder druk. Volgens de stichting Jantje Beton is het aantal buiten spelende kinderen de afgelopen decennia gehalveerd. Uit onderzoek van het programma Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat Nederlandse gemeenten steeds vaker speelplekken voor kinderen verkleinen of verplaatsen. Meestal vanwege klachten over hangjongeren en geluidsoverlast.  ‘De leerlingen van ‘de Fiep’ pleiten al jaren voor meer speeltoestellen op het pleintje voor de school’, zegt schooldirecteur Sofie Coronel. ‘Maar eigenlijk kan er niks. Er is alleen een stenen voetbalveldje. Een paar mooie rekstokken met een zachte ondergrond zouden geweldig zijn.’

Een strand en raket in de buurt
Onder leiding van de bekroonde illustrator Iris Lam hebben kinderen de afgelopen weken gewerkt aan tekeningen, spandoeken en protestdoeken, geïnspireerd door de tekeningen van de naamgever van hun school, Fiep Westendorp. Ze hebben ook goede ideeën voor de buurt verzameld: ‘We willen een strand, een raket en een restaurant.’ En: ‘We willen geen ruzie met de buren, we willen soundproof materiaal tegen de muren!’

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Fiep Westendorp overleed. Het Kinderboekenweekthema Lekker Eigenwijs is op het lijf geschreven van de illustrator die met haar tekeningen van Jip en Janneke, Pim en Pom en Pluk de boeken van Mies Bouhuys en Annie M.G. Schmidt onvergetelijk maakte. Ook de stichting die in haar naam is opgericht, de Fiep Westendorp Foundation, geeft elke twee jaar stimuleringsprijzen aan talentvolle illustratoren, onder wie illustrator Iris Lam die de actie met de kinderen vormgeeft. De Foundation is sponsor van de actiedag.